Z čeho se vyrábí mýdlo?

Naposledy aktualizováno: 09.02.2022

Z čeho se vyrábí mýdlo?

Jak mýdlo působí na naši pokožku?

Společně si zodpovíme tyto otázky a zjistíme, jak mýdlo funguje.

Základním rituálem osobní hygieny, který provádíme několikrát denně, je mytí rukou. A k tomu neodmyslitelně patří mýdlo. Ať už preferujete tuhé nebo tekuté v pumpičce, každý z nás ho za celý život spotřebuje až tisíce kil. I přesto, že mýdlo se pyšní poměrnou bohatou historií, nebylo vždy považováno za samozřejmost, ba naopak – svého času představovalo symbol luxusu.

Kde se vzalo mýdlo?

Nejstarší dochované zmínky hovoří o tom, že příběh mýdla započal již v období Sumerů v jižní Mezopotámii, na území dnešního Iráku. Byly zde nalezeny keramické nádoby se zbytky hmoty připomínající mýdlo zhruba z roku 2800 před naším letopočtem. Tehdy však sloužilo převážně k léčbě různých poranění.

Základními surovinami pro výrobu byl zejména popel ze spáleného dřeva a zvířecí tuk. Konkrétně na nalezišti vůbec první kostky mýdla, byl k těmto účelům používán vývar z velbloudích kostí.

Mýdla

Mýdlová revoluce?

Postupem času, především v Evropě, se začal používat hlavně olivový olej anebo rybí tuk. Teprve během 19. století se mýdlo začalo více dostávat do povědomí populace jako prostředek pro osobní hygienu. V této době se mýdlo prodávalo na váhu po kostkách, jejichž tvarování je dnes již úkolem průmyslových strojů.

Od zvířecího tuku a popela se sice již dávno upustilo, nicméně konzistence a složení byly velmi různorodé. Zákazníci také začali být nároční na aroma, a proto se čím dál tím častěji začaly objevovat mýdla s vůní rostlinných olejů nebo okvětních lístků.

Z čeho se vyrábí mýdlo?

Z čeho se vyrábí mýdlo?

Výroba mýdla za dlouhá staletí prošla významným vývojem, nicméně základ zůstal stejný. Nejdůležitější složkou je tuk – živočišný nebo rostlinný, který v mýdle funguje jako kyselina. Zjednodušeně lze proces výroby popsat jako spojení tuku s hydroxidem sodným, které spolu vytvoří neutrální směs. Ta však po přidání dalších surovin, jako je třeba barvivo nebo aroma, potřebuje nejméně měsíc k dozrání.

Hotové mýdlo by mělo být pevné a schopné pěnit, čistit i vyživovat pokožku – voda v procesu mytí funguje jako katalyzátor, který aktivuje jeho funkci a zároveň po opláchnutí zbavuje povrch bakterií.

Mýdla

Jak vypadá průmyslová výroba?

Ač se může proces výroby mýdla zdát jako banální záležitost, s chemikáliemi si doma raději nezahrávejte. Proces saponifikace tuků pomocí roztoku hydroxidu sodného nebo draselného je základ toho, z čeho se vyrábí mýdlo v současném průmyslu. A pro amatéry to rozhodně není legrace. Hydroxid sodný je silně žíravá látka, která může způsobit velmi nepříjemné hluboké poleptání tkání.

Celá směs prochází zahříváním v tlakových nádobách, kde při promíchávání vzniká tzv. mýdlový klih viskózní konzistence. Hmota se následně pomocí různých nástrojů formuje do typických tvarů, ve kterých je mýdlo k dostání v obchodě – kostky, oválky, srdíčka a mnohé další.                       

Jak si vyrobit mýdlo doma?

Existuje i další varianta, kterou při troše manuální zručnosti zvládne v kuchyni nebo v koupelně opravdu každý. Z čeho se vyrábí mýdlo po domácku? Pro první pokusy se nabízí hotová mýdlová hmota různých vůni a barev, kterou stačí rozpustit, přidat další ingredience a přelít do formiček.

Ti šikovnější z vás se mohou pustit do výroby z olivového nebo marseillského mýdla, která se skládají převážně z rostlinných olejů a jsou bez syntetických případ. Mýdlo stačí nastrouhat do starého kastrolu, přidat destilovanou vodu a za stálého míchání opatrně zahřívat. Na závěr přidáme sušené květy, pár kapek vonné esence a originální dárek pro vaše blízké je na světě.

Pro výrobu marseillského mýdla se skvěle hodí třeba levandule, takovéto mýdlo můžete nejčastěji koupit třeba i na Vánočních trzích. Mýdlo z levandule krásně voní a sušené květy levandule i levandulové koncentráty jsou snadno dostupné ve spoustě obchodů.

Mýdla

Autor: Richard BB