Urea: Jaké má účinky v kosmetice?

Co je to Urea?

Urea neboli močovina je zvlhčující látka. Přirozeně se nachází v kožní tkáni, pokožku udržuje pružnou a vypnutou tím, že v ní zadržuje vlhkost. Urychluje obnovu buněk, a tak podporuje hojení. Její obsah v kůži však s věkem klesá. A její nedostatek se projevuje vznikem suché pokožky, která se ztenčuje a stává se tak citlivější.

Jakou funkci má urea v kosmetice?

Urea může zvyšovat propustnost pleti pro některé látky používané v kosmetice a ty tak mohou prostoupit do pokožky. Využívá se i jako látka v boji proti stárnutí kůže, pokožku zvlhčuje a dokáže změkčovat suchou, hrubou a popraskanou kůži. Dále urea udržuje správnou hodnotu pH a napomáhá vstřebávání ostatních účinných látek. Protože jde o látku nám přirozenou, tak na ni nevznikají alergie a je vhodná i pro problematickou či ekzematickou pleť.

Kde ureu v kosmetice najdeme?

S ureou se setkáte v pleťových krémech, maskách, očních krémech, tonikách, balzámech po holení či v balzámech na rty. Urea je přidávána také do šamponů či kondicionérů. Její využití však nacházíme také v deodorantech, antiperspirantech či v řasence, rtěnce a v péči po opalování.

Jak velké dávky urea najdeme v kosmetice?

V kosmetickém průmyslu se využívá močovina (urea) vyráběná synteticky a její účinky jsou závislé na jejím použitém množství. Existují následující tři rozdělení:

  • 1 – 5 % obsahu pro hydratační účinky
  • 5 – 10 % obsahu pro  hydratační a změkčující účinky, usnadňuje vázání vody
  • 10 % a více obsahu pro exfoliační účinky – schopnost odstraňovat zrohovatělou kůži

Kosmetika s obsahem urea

Štítek:
Naposledy aktualizováno: 30.03.2022