Ricinový olej: Jaké má účinky v kosmetice?

Naposledy aktualizováno: 27.11.2022

Ricinový olej může být zdraví prospěšný pro pleť, rty i vlasy. V tomto článku rozebereme, jak ricinový olej pomáhá v kosmetice.

Jaké má ricinový olej vlastnosti?

Ricinový olej je běžnou součástí mnoha kosmetických produktů, protože je bohatý na esenciální mastné kyseliny, které hydratují pokožku, přičemž dokáže proniknou do hlubších vrstev kůže. Ricinový olej také aké podporuje rovnoměrné rozložení pigmentů v různých kosmetických produktech (třeba make-upu). Dále se uvádí, že ricinový olej má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti.

Jaké výhody má ricinový olej při použití na pleť?

  • Prevence vrásek

Ricinový olej obsahuje antioxidanty, které bojují proti volným radikálům ve vašem těle. Volné radikály jsou zodpovědné za urychlování procesu stárnutí a způsobují, že se vrásky objevují dříve.

  • Boj proti akné

Ricinový olej má antibakteriální vlastnosti. Bakterie na obličeji mohou ucpávat póry a vést ke vzniku akné.

  • Snížení otoků

Ricinový olej má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit otoky a opuchlost. Mohl by také snížit velikost zanícených pupínků nebo očních váčků.

  • Hydratace

Vlhkost udržuje vaši pleť mladou, lesklou a zdravou. Vlhkost také zabraňuje tvorbě vrásek.

  • Zklidňuje spáleniny od slunce

Díky svým protizánětlivým vlastnostem může ricinový olej zmírnit bolest spojenou se spálením od slunce. Jeho hydratační vlastnosti mohou také omezit olupování.

Pleťová kosmetika s obsahem ricinového oleje

Jaké výhody má ricinový olej při použití na rty?

  • Boj proti suchým rtům

Ricinový olej je velmi častou složkou rtěnek i lesků na rty. Pokud máte suché rty, vynechejte barvu a použijte ricinový olej. Možná ho ale budete chtít smíchat s nějakým lépe chutnajícím olejem, například kokosovým.

Péče o rty s obsahem ricinového oleje

Jaké výhody má ricinový olej při použití na vlasy?

Ricinový olej má údajně řadu výhod, včetně posílení pramenů, podpory růstu vlasů a výživy suché pokožky hlavy. A i když olej sám o sobě pravděpodobně nedokáže způsobit růst vlasů, je oblíbený pro svou schopnost vytvářet zdravější prostředí na pokožce hlavy, které umožňuje mnohem lepší růst vlasů.

  • Výživa a posílení vlasů

Na rozdíl od většiny ostatních olejů, které mohou být převážně mastné, ricinový olej má výživné složení složené ze silné směsi bílkovin, vitamínů, mastných kyselin a antioxidantů. 

  • Má antimikrobiální vlastnosti

Ricinový olej má antimikrobiální vlastnosti, které mohou být užitečné v boji proti přemnožení bakterií nebo plísní na pokožce hlavy.

  • Chrání před lámáním

Vychází se z toho, že vysoký obsah kyseliny ricinolové může pomoci zlepšit prokrvení vlasové pokožky, což by mohlo vést k výživě vlasových folikulů, posílení pramenů a menšímu lámání. Ricinový olej je navíc zvlhčující látka, což znamená, že je vynikajícím prostředkem pro uzamčení vlhkosti a lesku. A jak víme, hydratované (tedy ne suché, poškozené a náchylné k roztřepení) vlasy mohou růst zdravěji.

Vlasová kosmetika s obsahem ricinového oleje

Co je ricinový olej?

Ricinový olej je průsvitná kapalina se žlutým odstínem. Ricinový olej je rostlinný olej získávaný ze semen ricinovníku obecného (Ricinus communis). Riciník se pěstuje především v Africe, Jižní Americe a Indii. Indie je ve skutečnosti známá jako světový lídr v produkci ricinového oleje. 

Ricinový olej se vyrábí lisováním ricinových semen za studena a následným zahříváním. Není považován za jedlý olej a tvoří pouze zlomek světové produkce rostlinných olejů.

Důvěryhodné zdroje:

  1. Medical News Today: Benefits of castor oil for the face and skin
  2. Byrdie: Castor Oil for Hair
Autor: Richard BB