Koenzym Q10: Jaké má účinky v kosmetice?

Naposledy aktualizováno: 30.03.2022

Co je koenzym Q10?

Koenzym Q10 je sloučenina podobná strukturou vitamínu K i když o vitamín nejde. Nachází se ve všech lidských buňkách a je tak součástí pokožky. Jeho funkcí je buněčná ochrana a tvorba energie. S věkem jeho obsah klesá. Ve 40 letech už jej máme v těle jen polovinu původního množství.

Doplňovat jej lze nejen prostřednictvím kosmetických přípravků, ale i doplňků stravy nebo z vhodných potravin. Přirozeně se vyskytuje například v hovězím mase, sardinkách, sójovém oleji nebo arašídech.

Jakou funkci má koenzym Q10 v kosmetice?

Koenzym Q10 má v kosmetice podpořit správnou funkci kůže, urychlit její hojení v případě zánětů či ekzémů. Je tak vhodný i pro problematickou pleť. Pomáhá buňkám tvořit kolagen a elastin, čímž snižuje výskyt vrásek. Proto je znám jako látka bojující proti stárnutí. Objevuje se tak často v přípravcích určených pro skupinu 35+. Pleť vyhlazuje, rozjasňuje, eliminuje tvorbu pigmentových skvrn a brání před negativním vlivem UV záření.

Kde koenzym Q10 v kosmetice najdeme?

Pro popsané účinky Q10 si našel své místo v kosmetice na denní použití jako zubní pasty, sprchové gely, šampony, ale i v kosmetice pečující. Tam můžeme zařadit tělové a pleťové krémy, masky či séra. Své zastoupení má i v kosmetice dekorační. Najdete jej například v make-upech, rtěnkách a odličovačích.

Kosmetika s obsahem koenzym Q10

Autor: Richard BB